Ez a weblap Adobe Flash elemet tartalmaz, valamint ezek megjelenítéséhez a Javascriptek futtatását is engedélyezni kell!

Kérem töltse le a megjelenítéshez szükséges Flash Playert az Adobe honlapjáról és engedélyezze a Javascriptek futtatását.
 

1. Elnevezések

Tikett Busys ONE : Jegyadó hardver és szoftver együttes, amely a jegykiadási és fedélzeti számítógép funkciókat komplexen kiszolgálja.

Tikett Pro : A jegyadó berendezés és fedélzeti számítógép PC alapú alaphardver berendezése.

Busys ONE : Az a szoftver modulokból felépülo alkalmazás, amely a Tikett Pro hardveren a jegykiadási és fedélzeti számítógép funkciókat kiszolgálja.

Intelligens Tikett Pro tápegység : olyan 24 V névleges egyenáramról muködo tápegység, amely biztosítja a táp megszunése esetén a biztonságos leállást, illetve újraindulást vagy a folyamat folytatását – szünetmentes táp kialakítás alkalmazása esetén - rövid idon belül (1-2 óra) - az alkalmazás folytatását.

Tikett Pro interfész kártya : olyan saját processzorral rendelkezo kártya, amely elvégzi az integrált jegykiadó gép feladataihoz kapcsolódó alapperifériák vezérlését.

Tikett Pro perifériavezérlo kártya : olyan saját processzorral rendelkezo kártya, amely elvégzi a fedélzeti számítógép funkcióval kapcsolatos vezérlési feladatokat, illeszti a bovített soros és más portokat (IBIS, CAN Bus, Digitális és analóg I/O-ok) a GPS, GSM modemhez, stb.)

Tikett Pro adóügyi kártya : az adóügyi kártya feladat a jegykiadó berendezésen regisztrált értékesítések adatainak adóügyi tárolását, kezelését. Tartalmazza az adóügyi memóriákat, háttérelemeket, az elektronikus másodpéldány tárolóját és biztonsági moduljait, és biztosítja a kártya saját processzor környezetében futó adóügyi programmal folyamatok felügyeletét.

2. Tikett Pro hardver felépítése

2.1 Fedélzeti számítógép (SBC)

- A fedélzeti számítógép magja egy ipari PC-SBC (Single Board Computer) Via Eden 667 MHz (max. 1 GHz növelheto) processzort tartalmaz, amely a mobil kéziszámítógép technikában alkalmazott - szélsoséges környezeti körülmények (homérséklet 0-60C, páratartalom, rázkódás, vibráció) - külön mechanikai hutés nélküli központi végrehajtó egység (CPU modul).

- Alapkiépítésben a Tikett Pro CPU modulján 512 MB Compact Flash II (2000 G rázásturés, 100 év adatmegorzés, -40-85C muködés ás adatmegorzés) tároló (az operációs rendszer mintegy 256 MB foglal el a maradék szabadon használható a rendszerben) és 512 MB RAM található a rendszerben. A Flash memória bovítheto maximum 4 GB - ig. A Compact Flash tároló képezi a rendszer elektromos ellátás nélkül is tárolást biztosító háttértároló eszközét.

- A fedélzeti számítógépen az alábbi külso periféria kezelo kimenetek kerültek kialakításra:

 • 4 db USB 1.1
 • 3 db RS232 soros port
 • 1 db RS232/RS422/RS485 soros port
 • 1 db Ethernet 10/100 Base-T csatlakozóval
 • 16 bites audio áramkör beépített hangszóróval (2 db), mikrofon bemenettel, audio be/kimenettel

- Microsoft Windows XP Embedded operációs rendszer. Az operációs rendszer a beépített CF kártyáról indul. A CF kártyán lévo speciális összeállítású operációs rendszer a jegykiadó alkalmazás számára szükséges modulok alkalmazásával optimalizált.

2.2 Felhasználói kijelzo és interfész (Alapmodell)

A felhasználói interfész 10 colos (800x600 képpont méretu) színes (260 ezer színu), TFT érintoképernyos kijelzo. A felhasználói kijelzo háttérvilágítással ellátott, nappali és éjszakai fényben is kiemelkedoen jó láthatóságot biztosít.

A kijelzo szoftveresen állítható fényereju. Az beállított fényero értéket akár felhasználói szinten is tárolni lehet. Opcionálisan 2007-tol rendelheto automatikus fényero érzékelovel és szabályozással.

A felhasználó az adatbeviteli funkciók ellátására érinto képernyot használ. Az érintoképernyon a funkciókat, menüket a képernyo megnyomásával lehet elérni. A számokat betuket a képernyon kialakított gombok megnyomásával lehet begépelni.

A felhasználói érintoképernyo illesztése a CPU modul PS2 portjára kerül, ezzel szabadon hagyva a további portokat más feladatok számára.

A felhasználói képernyot alapkiépítésben is 6 mm vastag muanyag lap védi. A kijelzo számára ez törésbiztonságot is jelent. ütés esetén alapkivitelben csak az érintoképernyo sérülhet, a kijelzo nem.

Vandálbiztos kivitelben az érintoképernyo 3M karcolásvédo fóliával védett. Vágás, karcolás esetén a fólia cserélheto, ütés esetén az érintoképenryon a 3M fólia fokozza az ütésállóságot (elosztja az energiát)

2.3 Nyomtató és vágó

A jegykiadó gép integrált bizonylat nyomtatót tartalmaz. A nyomtató nagysebességu honyomtatást biztosít egypéldányos kivitelben.

- Citizen CT-S2000 típusú soros honyomtató

 • 80/82.5 mm névleges szélesség maximum 86mm egyedi kiépítésben.
 • 72/80 mm valós nyomtatási kép szélesség
 • 576/640 pont / sor
 • Horizontális és vertikális felbontás 203 dpi
 • Nyomtatható oszlopok száma:
Képpont méret Karakter méret Oszlopszám
12 x 24 (1.5 x 3.0 mm) 48/53
9 x 24 (0.88 x 3.0 mm) 64/71
8 x 16 (0.88 x 2.0 mm) 72/80
 • Nyomtatási sebesség max. 220 mm/s
 • Papír szélesség: 80+0-1/83+0-1/(86+0-1) mm
 • Papír vastagság: 65-85 mikrométer 125 mikrométerrel tesztelt muködés.
 • "Drop in Easy Load" könnyu papírbefuzési megoldás

Referencia papírok:

 • TF50KS-E2D (Nippon)
 • § PD150R, PD160R (Oji Paper)
 • § PA220AG, HP220A, HP220AB-1,F230AA, P220AB (Mitshubishi Paper)

Élettartam: 20 millió sor, 200 millió pont nyomtatása (150 km nyomtatás 12.5%-os fedettségnél alap papír vastaság mellett)

Rázás és vibráció turo kialakítás

Muködési tartomány : 5-45 Celsius, 90% páratartalom (kicsapódás nélkül)

Tárolási tartomány : -20 – 60 Celsius, 5-95% páratartalom (kicsapódás nélkül)

Hofej szabályozás termisztorral

Papírkifogyás és papírvég figyelés optikai érzékelovel

Kasszafiók nyitása

- Citizen vágó

 • Részleges és teljes vágás
 • Élettartam: 2 millió vágás

2.4 Vevokijelzo (alapmodell)

- 2.9 colos mono háttérvilágítással ellátott LCD, érintoképernyo funkcióval

- Szoftveresen állítható kontraszt

- Aláírási lehetoség biztosítása a vevokijelzon

2.5 Tápegység (alapmodell)

70-100 W teljesítményu tápegység szolgálja ki a jegyadó rendszert, amelynek három kiépítése kérheto:

 • 220-240V / 50 Hz 0.3- 0.5 A tápegység (alapkiépítésben: 0.6A)
 • 24 V névleges (20V - 39V) 3 – 4 A egyen tápegység (alapkiépítésben: 4A)
 • 12 V névleges 6 A egyen tápegység (opcionális: 8A)

2.6 Kontaktusos csipkártya olvasó egység (alapmodell)

Szabványos ISO-7816 I, II, III (IV is lehetséges) EMV minosítés nélküli olvasó személyi kártyák, utaskártyák, kontaktusos csipkártyák kezelésére.

2.7 Mágneskártya olvasó (alapmodell)

Szabványos manuális lehúzással kezelheto, ergonómikus elhelyezésu (függoleges kezelés) ISO-7810-2 II, III résolvasó. Alkalmazható bankkártyák, azonosító kártyák (személyi azonosítás), utaskártyák (törzsutas azonosítás) kezelése.

2.8 Billentyuzet (opcionális)

A rendszerhez három fajta kapcsolható billentyuzet alkalmazható:

- USB porton keresztül alkalmazható kiegészíto (numerikus, funkció), vagy teljes funkcionalitású klaviatúra.

- Amennyiben infra port (2.11 Infra kapcsolat (opcionális)) installált a rendszerben, akkor mobil PDA infraportos klaviatúra is alkalmazható.

- Amennyiben Tikett Pro kártya (2.15 Tikett Pro periféria vezérlo kártya (alapmodell)) kerül a rendszerbe, alkalmazhatóak tetszoleges szabványos soros porta kapcsolható külso billentyuzet.

2.9 WLAN (opcionális)

A TIKETT Pro hardveren kialakításra került a beépített WLAN kártya integrálására alkalmas interfész. Ezenkívül alkalmazható WinCE driverrel ellátott USB WLAN periféria vagy Ethernet 10 Base-T interfész.

2.10 SAM modul (opcionális)

A berendezés alján kialakításra került a kontaktusos csipkártya olvasóval (2.6 Kontaktusos csipkártya olvasó egység) együtt használható biztonsági azonosítást biztosító csipkártya csatlakozók interfésze.

2.11 Infra kapcsolat (opcionális)

Az alaplapon valamint a berendezés front oldalán kialakításra került, szabványos IRDA port elhelyezésének lehetosége.

2.12 Ujjlenyomat olvasó modul (opcionális)

Az alaplapon valamint a berendezés felso oldalán kialakításra került, ujjlenyomat olvasó egység elhelyezésének lehetosége. Ezzel személyes biometrikus azonosítóval is egyeztetheto azonosítás is végezheto, akár kombinálva kontaktusos, vagy kontaktus nélküli kártyával is.

2.13 Kontaktus nélküli kártyaolvasó (opcionális)

A Tikett Pro tetején került kialakításra a berendezésbe integrált kontaktus nélküli kártyaolvasók beépítésének lehetosége:

 • Mifare, Legic, Hitag típusú 13.56 Mhz Smart kártyaolvasó
 • Tetszoleges RFID olvasó integrálása

2.14 Vonalkód olvasó (opcionális)

Az alaplapon valamint a berendezés front oldalán kialakításra került, vonalkód olvasó egység elhelyezésének lehetosége. További speciális lehetoségként amennyiben Tikett Pro adóügyi kártya kerül (2.15 Tikett Pro adóügyi kártya (opcionális)) a rendszerbe, alkalmazhatóak tetszoleges belso, vagy szabványos soros porta kapcsolható külso vonalkód olvasó egységek.

2.15 Külső vevőkijelző (opcionális)

A Tikett Pro hardverhez tetszoleges külso USB porta csatlakoztatható, valamint amennyiben Tikett Pro adóügyi kártya kerül (2.15 Tikett Pro adóügyi kártya (opcionális)) a rendszerbe, automatikusan fiskális technikával vezérelt 2 soros külso vevokijelzo is alkalmazható.

2.16 Kiegészítő háttértár (opcionális)

Biztonsági mentések, vagy megkövetelt nagyobb tároló kapacitás funkciójának kiszolgálása érdekében, szabványos média kártya olvasó integrálható a Tikett Pro jegyadó hardver belsejébe, vagy igény szerint külso egységként kapcsolható hozzá. Az alkalmazható kártyák (CF, SD, xD, stb.) alkalmazásával akár 1 GB feletti tartalék háttértár is alkalmazható.

2.17 Intelligens Tikett Pro tápegység (opcionális)

A Tikett Pro számára kifejlesztett intelligens tápegység, amely kiszolgálja az alábbi funkciókat:

 • Tápmenedzsmenthez biztosított külso tápszint értékének figyelése és az alapján hibernálási és reset jel kiadása a takarékos üzemre állásához (2.15 Tikett Pro adóügyi kártya (opcionális)).
 • Zavarvédett 3.3 V/2A, 5V/3A, 24V/1A, 12V/1A eloállítása a bemeno egyenáramú hálózatok (24V, 12V) tranzienseinek kiszurésével.
 • Szünetmentes muködés biztosítása beépített tölto, akku menedzsment, kapcsoló áramkörökkel 4000 mAh akkumulátorral.

2.18 GPS modul (opcionális)

A rendszerhez kapcsolható globális helymeghatározó rendszerekben alkalmazott GPS készülékek, akár inercia rendszerrel kiegészítve (GPS jel hiánya esetében is pozíció adatokat szolgáltató rendszer). A GPS modul mind USB, mind soros egység, vagy pedig belso beépített OEM modul lehet. A modul kombinálható GSM-GPRS modemmel és önálló adatgyujto rendszerrel is.

2.19 GSM GPRS modem (opcionális)

Illesztheto soros portra kapcsolható vagy belso vagy külso GSM-GPRS modem amely on-line összeköttetést biztosít a Tikett Pro számára.

2.20 Vonalas modem (opcionális)

Integrálható, belso soros, vagy külso (USB, vagy soros) portra illesztheto vonalas modem a berendezéshez.

Konfigurációs megjegyzések:

- Mivel az alapkiépítésu Tikett Pro csak korlátozott számú interfésszel rendelkezik, azért, bizonyos modulok csak akkor integrálhatóak, ha beépítésre kerül a Tikett Pro adóügyi kártya, amely biztosítja további interfészek alkalmazását.

- Szünetmentes muködést, csak a Tikett Pro intelligens tápegység és a tikett Pro adóügyi kártya együttes alkalmazása biztosít.

- Minden speciális interfész (CANBus, IBIS), csak a Tikett Pro adóügyi kártya alkalmazásával oldható meg, vagy szabad USB porton keresztül valósítható meg.

Látogatók száma :