Ez a weblap Adobe Flash elemet tartalmaz, valamint ezek megjelenítéséhez a Javascriptek futtatását is engedélyezni kell!

Kérem töltse le a megjelenítéshez szükséges Flash Playert az Adobe honlapjáról és engedélyezze a Javascriptek futtatását.
 

PC program az MJR gyűjtő PC-k számára, az elszámoltatás kiszolgálására Microsoft Windows felületre.

Projekt indítása: 2002.

Választott fejlesztői környezet: Borland Delphi 7.
Adatbáziskezelő: Pervasive SQL 8
Kommunikációs csomag: PsiWin

Előzmények, történeti áttekintés:
Az MJR rendszerben alkalmazott elszámoltatás és bevétel összesítést a MávSys program végezte eredetileg, amely egy Microsoft DOS környezetben futó karakteres képernyővel rendelkező Btrieve 6.x adatbázis motort használó program volt. A programhoz kapcsolódott a PsrCom és MavScan program csomag, amely az MJR gépek és a PC kommunikációját Microsoft Windows felületbe burkolta, (üzenetek és folyamat megjelenítése a grafikus felületen a PsrCom rendszer által), valamint a kommunikáció végrehajtását végezte. (a MÁVSCAN hajtotta végre a háttérben futó DOS ablakban a kommunikációs folyamatot a Psion által kibocsátott RCOM kommunikációs program használatával).

A rendszer számos hibával rendelkezett és az eredeti fejlesztési peremfeltételek (az eredeti verzió az 1994-ben megfogalmazott specifikáció alapján készült) is olyan mértékben változtak meg, amelyek indikálták a program cseréjét és átírását. Mindezeken túl az alábbi táblázat tartalmazza a DOS környezetbe íródott MávSys, és a Microsoft Windows környezetre készült MávSys+ program összehasonlítását:

MávSys MávSys+
Előny Hátrány Előny Hátrány
Kis kompakt méret DOS környezet Microsoft Windows környezet Nagyobb program méret.
Gyors program indulás      
Kis erőforrás (processzor, memória, merevlemez) igény     Magasabb erőforrás igény
Önálló vagy Novell Netware hálózatban is fut. Microsoft hálózatot nem kezelt Microsoft és Novell Netware hálózatban is fut.  
  Nem volt exportálható más adatbázis rendszerekbe Exportálható Excel formátumba és más  
  SQL kapcsolat csak nehézkesen, vagy egyáltalán nem volt létrehozható SQL-92 kompatibilis lekérdezés biztosítása Microsoft felületen  
  Csak Epson ESC kompatibilis nyomtató kezelése Tetszőleges Microsoft illesztőprogrammal rendelkező nyomtató használható Grafikus nyomtatás miatt lassabb nyomtatási kép
  Csak fiz karakterméretek és nyomtatási képek használata Tetszőleges nyomtatási listakép előállíthatóság  
    Kimeneti táblák adattábla képében történő exportálhatóság  

A program az alábbi alapvető követelményeknek felel meg:
DOS platformról WINDOWS platformon való működés.
A jelenleg működő gyűjtőgép program teljes funkcionalitásában átírásra került. Az új program felépítésében és működési logikájában is sok ponton megegyezik a DOS platformú rendszerrel.

A WINDOWS platformra való átírás kitűzött céljai:
Felhasználóbarát felületek kialakítása (jobban átlátható és kezelhető objektumok, help, felhasználónak szóló üzenetek, input ellenőrzés)
- Jelenlegi MÁV informatikai stratégiájába való illeszkedés
- Kliens - Szerver architektúra megvalósítása (MHR)
- Windows alapú kommunikáció megvalósítása (rcom átírása, a kommunikáció teljes kontrollja, adatátvitel utáni adatellenőrzés)
- A jelenleg működő programok (gyűjtőgép prg, telepítő és adatleszedő prg, távoli leszámolás prg) egyesítése, egy alkalmazásba való integrálása.

Listák

 • Tételes jegylista lekérésekor egyedi szűrők megadásának lehetősége.
 • Havi zárás listákon az állomás statisztikai száma után (mellett) az állomás neve is megjelenik.
 • Az Utánfizetési űrjegyszámadás lista új formátumban jelenik meg.
 • Menetjegyszámadás lista (jelenleg gépenként összesít)- lista végösszesenben összesítse a számadási időszak összes gép teljesítményét.
 • A listák lekérése során megjelenik a várható nyomtatandó oldal összesen. A nyomtatás Windows szabvány szerint kezelhető. Biztosított továbbá egy kereső kereszt, amely segíti az olvasást.
 • Listák lekérése, vagy számadások generálásakor a program a szűrőfeltételeknél biztosítja a választható értékek kiválasztását.
 • Utánfizetési főnyilvántartás, amely a manuálisan rögzített "nagy" készletek nyilvántartását és ellenőrizhetőségét biztosítja. A program kell ellenőrzi, hogy csak a Főnyilvántartás szerinti készlet legyen kiadható a sorszámok folyamatosságában. A kiadott készletek a továbbiakban, a főnyilvántartásban felhasznált készletként jelennek meg.
 • Eltérések listájának készítése,
 • Jegyalaptekercs nyilvántartás,
 • Eseménynapló lista,
 • Hiba/Munkafelvételi lap
 • Bevételösszesítő lista a leszámolási időpontok alapján készülhet igény szerint (Zárlat készítéshez) pénztáranként vagy szolgálati helyre.

Manuális készletek rögzítése, ellenőrzése Űrjegy felvitel ellenőrzése programban biztosított:

 • Díjszabási ellenőrzés, a menetjegy ára szinkronban van-e a beírt adatokkal.
 • A hitelezett menetjegyek a rögzített kilométernek megfelelő 2. kocsiosztályú teljesárú menetdíjat a program adja meg.
 • A díjszabásilag helyes összeg és a ténylegesen beszedett összeg különbözete hiányként, illetve fölösként jelenik meg.

A felhasználás rögzítésekor a program ellenőrzi a készlet felhasználhatóságát. A -tól sorszámot automatikusan ajánlja fel. Jegyalap-tekercs felhasználásnak ellenőrzését a gyűjtőgép programja látja el.

Adatgyűjtés
A rendszerben szereplő adatok SQL lekéréssel tetszőleges formában szűrhetőek.
Az adatok szerkezete biztosítja minden adat kinyerésének lehetőségét.


Látogatók száma :