Ez a weblap Adobe Flash elemet tartalmaz, valamint ezek megjelenítéséhez a Javascriptek futtatását is engedélyezni kell!

Kérem töltse le a megjelenítéshez szükséges Flash Playert az Adobe honlapjáról és engedélyezze a Javascriptek futtatását.
 

2003. április

Bevezetés
Az Info*Sys kft. által kifejlesztett TIKETT BUSYS+ jegykiadó pénztárgép 371 APEH számon engedélyezett berendezés, amely 2001. évi technológiai szinten a közlekedési szakma számára készített megoldás a jegykiadási és értékesítési feladatok támogatására.

Rendszer felépítése
A jegykiadó pénztárgép két fő részegységből épül fel.

2.1 TIKETT hardver

A pénztárgép egy Psion WorkAbout mx ipari számítógépre alapozott Seiko hőnyomtatót tartalmazó, saját fejlesztésű központi vezérlő egységet és tápegységet integráló közforgalomban kapható pénztárgépházba épített berendezés. A pénztárgép hardverének elkészítésekor a skálázhatóságot (a megfelelő igényeknek megfelelő erőforrás biztosítása) és a hardver elemek hozzákapcsolhatóságát tartottuk szem előtt, ezért a berendezéshez számtalan integrált vagy külső periféria kapcsolható. A pénztárgép hardverbe integráltuk az APEH tárat valamint azokat a központi vezérlő programokat, amelyek kezelhetővé teszik az egyes hardver elemeket (nyomtató, chipkártya olvasók, vonalkód technika, APEH tár, külső portok). A kulcsszó tehát a nyitott felépítés és bővíthetőség.

2.2 BUSYS+ program

A pénztárgép hardverére fejlesztett BUSYS+ program kihasználva az eszköz skálázhatóságát és a perifériák választhatóságát a jelenlegi ismert jegykiadási technikákkal felfegyverezve szabadkezet biztosít azonos hardver és szoftver rendszerben a paraméterek változtatásával különböző jegykiadási technikák megvalósítására. A kulcsszó tehát a paraméterezhetőség.

TIKETT hardver
A részletes ismertetésnél felvillantjuk azokat a lehetőségeket, amelyre a rendszert felkészítettük

3.1 Psion WorkAbout mx számítógép

A Psion WorkAbout mx ipari számítógépe:

- 16 bit NEC V30MX 27,684 MHZ órajel (80C86 kompatibilis) processzorral,

- 2 MB alaplapi memóriával, alapkiépítésben 2x1 Mbyte kapacitású SSD bővítő lemezzel (16 Mbyte-ig bővíthető)

- EPOC multitaszkos 16 bites operációs rendszerrel,

- 240 x 100 képpontos, szürkefokozatos, grafikus LCD kijelzővel (maximálisan 39 karakterrel 12 sorban, ki-/be-kapcsolható háttérvilágítással),

- 57 gombos alfanumerikus kiosztású billentyűzettel,

- piezo hangszóróval, áll rendelkezésre a rendszerben.

A TIKETT intelligenciáját képező számítógépet 1 db 1 MB Flash SSD lemezzel - a BUSYS+ program és paramétereinek tárolására-, valamint 1 db 1 MB RAM SSD lemezzel - a biztonsági mentések, vonalak, díjtáblák tárolására- szereltük fel. Ezen kapacitások 8-szorosára növelhetők, amely több száz vonal, több ezer jegy biztonságos tárolására képes. Az alapkiépítés (1 MB RAM SSD) megközelítőleg kb. 100 vonal esetében mintegy 20-30 díjtáblát használva, 8-10 ezer jegy tárolására képes letöltésig. Ezeket a kapacitásokat tudjuk 8-szorosára növelni.

A Psion WorkAbout mx számítógépen a felhasználási terület céljainak megfelelően tápellátási átalakításokat végeztünk. A számítógépbe beépítettünk egy nagy kapacitású biztonsági háttérelemet, amely lehetőséget ad arra, hogy ha tartósan nem használják a berendezést (150-160 nap), akkor is problémamentesen dátumot megőrizve induljon. A TIKETT belső tápegységéről közvetlen táplálással ellátott számítógép a külső táp (24 V) megszűnése esetén hardver szinten kikapcsol tárolva az utolsó működési állapot teljes környezetét, hogy visszakapcsoláskor a munkát ugyanonnan lehessen folytatni. A berendezés a tápellátás megszűnése esetén nem működik.

3.2 Hőnyomtató és vezérlő elektronika

A TIKETT beépített nyomtatója az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik:

- 432 képpont/sor

- 27 karakter /sor

- 8 képpont / mm felbontás

- 90mm / mp nyomtatási sebesség

- papír: 1 példányos nagyfelbontású hőpapír, 60mm+0/-1 szélességben

- élettartam min 100 millió pulzus vagy 50 km nyomtatott papír

- papírvágó részleges és teljes vágásra

- papírérzékelő

- beépített magyar karakterkészlet és szabványos APEH jel

- vonalkód nyomtatási lehetőség (ENA13,EAN8,UPC A, Code39, Code128)

- kibillenthető kialakítás a könnyebb papírbefűzés és tisztíthatóság, karbantarthatóság érdekében

3.3 Központi vezérlő egység

A TIKETT központi vezérlőegysége ellátja a rendszerbe integrált vagy a rendszerhez kapcsolható berendezések vezérlését, kommunikációjuk irányítását.

Az alapvető kialakítást 8 eszköz maximális kezelésére képeztük le. Az alapkiépítésben szereplő nyomtató valamint külső RS232 csatlakozás kivételével még 6 db felhasználható port áll rendelkezésünkre, amelyre chipkártya kezelő egységeket, vonalkód olvasót stb. tehetünk. Lehetőség van egy további 8 portos vezérlő beépítésére, amellyel a vezérelhető modulok számát megduplázhatjuk. Ezen központi vezérlőegység soros RS232 porton tetszőleges eszközzel tud kapcsolatot létesíteni maximum 115200 baud sebességig.

3.4 Tápegység, tápellátás

A TIKETT tápegységét 24 V névleges egyenáramra terveztük, de 22-30 voltig hibamentesen működik. A tápegység túlfeszültség és zárlatvédett, de kiküszöböli az elektromos hálózaton keletkező elektromos zavaró jeleket is. a kialakításánál a környezeti zavar érzéketlenségen kívül a környezetbe kibocsátott zavaró jeleket is minimumra csökkentettük, így az APEH engedélyezés EMC vizsgálata során a legszigorúbb követelményeknek tudott megfelelni a berendezés. Nem zavarja a rádiófrekvenciás eszközöket, telefont, de érzéketlen a nagyfeszültségű kisülések rádiózavarok hatásaira is.

3.5 Apeh tár

A TIKETT hardverbe integrált APEH tár alapja egy EEPROM amit az APEH vizsgálatok során minősíttettünk. Ezen APEH tárba a napi forgalmakon, zárás számokon, gép bruttón túl tároljuk az abszolút (gép indítása óta kiadott) nyugtasorszámot is, ami így a napi sorszámon túl lehetőséget biztosít naplózási feladatok ellátására. Az APEH tár fekete, fényzáró gyantával lezárt, ütés, elektromos behatásokra érzéketlen tokozásba került. Cseréje mégis könnyen végrehajtható szalagkábeles csatlakozásának köszönhetően. Több mint 2700 db zárást képes tárolni, ami napi használat esetén 7 és fél évig csere nélkül biztosítja a feketedoboz funkciót.

3.6 Vevőkijelző

A TIKETT jegyadó hardvert 2x16 karakteres háttérvilágítással ellátott forgatható talpú vevőkijelzővel láttuk el. Beépítettük a kijelző tartalom visszaolvashatóságának funkcióját is. Az integrált és kötelező vevőkijelzőn túl a megrendelő kívánságára egy plusz kábelen csatlakozó mozgatható kijelzőt is tudunk kapcsolni a TIKETT berendezéshez.

3.7 Kontaktusos chipkártya kezelő egység

A TIKETT jegyadó hardver felszerelhető kontaktusos chipkártya kezelő (író/olvasó) modullal, amely a személyi azonosítás, adatátvitel, törzsadat frissítés, bérlet céljára szolgálhat. A beépített egység nagy megbízhatóságú mechanikát tartalmaz. A maximum 64 Kbyte (512 Kbit) nagyságú Smart Card-ot kezelő egység I2C busz protokollt használ és nagy sebességű írást és olvasást tesz lehetővé.

3.8 Kontaktus nélküli chipkártya kezelő egység

A kontaktus nélküli csipkártyák kezelésére több fajta rendszer egységei is integrálhatóak a rendszerbe. Lehetőség van a Mifare, Hitag, GemPlus rádiófrekvenciás kártyákat kezelő egységek integrálására. A jelenleg nagy fejlődést mutató olcsó I-Code (Smart Label) kártyákat kezelő író olvasó modul is használható.

A kontaktus nélküli csipkártyákat utazási bérletek, elektronikus pénztárca, törzsutaskártya céljára lehet használni.

3.9 Vonalkód olvasó

A régebbi technikai színvonalat képviselve mind integrálva, mind pedig külső portra csatlakoztatva lehetőség van vonalkód olvasó berendezés használatára. Ezeket az egységeket lehet használni vonalkódos jegyek, bérletek azonosítására, adatbevitel megkönnyítésére.

3.10 Egyéb, külső, belső perifériák

A TIKETT jegyadó hardverhez RS232 szabvány szerinti minden eszköz illeszthető. Amennyiben szükséges megoldjuk az RS232-RS485 protokollok közötti konvertálást, így azon eszközök is vezérelhetőek, amelyek ezt a nagyobb távolságra alkalmazható soros protokollt használják.

3.10.1 Nyomtató

Bármilyen soros illesztésű nyomtatót lehet használni, számla, elszámolás nyomtatására, esetleg naplónyomtatóként. (pl. Epson LX300, Axiohm 621, 631 sorozat stb.)

3.10.2 Viszonylatkijelzés

FOK-GYEM vagy QUATTRO típusú viszonylatkijelzők esetében ismert megoldásokkal, egyéb kijelzők esetében a gyártóval egyeztetett módon tudjuk az illesztést megoldani. A kijelzőkre, akár a vonalhoz, járathoz, megállónévhez kötött információk kiíratására van lehetőség.

3.10.3 Jegyérvényesítő berendezések

Sorba fűzhető módon megoldható elektronikus jegyérvényesítők összekapcsolása, akár más gyártók által szállított megoldások esetén is.

3.10.4 Kilométer számláló

Soros kimenettel rendelkező vagy impulzusos jeladóval felszerelt kilométer számláló illesztését tudjuk elvégezni. Ez az egység adatokat adhat az elektronikus menetlevél távolság adatainak gyűjtéséhez, vagy viszonylatkijelző, viszonylat vezérléséhez.

3.10.5 Tankoló automata

Személyi, mennyiségi adatok kezelése, vagy lekérdezése kútfej gyártmánytól függő módon. (pl. Schwabo: Tankolj és Hajts rendszer)

3.10.6 Rádiós adatátvitel

A TIKETT hardverbe integrálható a legújabb BlueTooth adatátviteli technológia, amely kis hatótávolságú (10m), valamint rádiós modem amely közép-hatótávolságú (100 m) adatátvitel biztosít, adatok leszedésére, díjtáblák, vonalak frissítésére, időszinkronizálásra.

3.10.7 Infra adatátvitel

A TIKETT hardver opcionálisan rendelhető A RedSnake PC-hez is alkalmazható infra adatátviteli egységgel, amely adatok leszedésére, díjtáblák, vonalak frissítésére, időszinkronizálásra, kútfejekkel való kommunikálásra, szervizgépek kezelésére teszi alkalmassá.

3.10.8 GSM adatátvitel, GPS

Integrálható a rendszerbe a GM22, GM25 (később GM3x) Ericsson GSM adatátviteli modulok, amelyekkel, távfelügyeleti, riasztási, fedélzeti telefon rendszer (korlátozható híváslista) alakítható ki. Kapcsolódva a PannonTrack rendszeréhez GPS modullal kiegészítve képessé tehető a rendszer flottafigyelésre is.

3.10.9 POS terminál

Online (GSM modullal együtt, vagy telefonos modemmel) vagy Offline (napi szinkronizálással) POS bankkártya elfogadó terminál kapcsolható a rendszerhez.

3.10.10 Diákkártya terminál

A Diákbónusz kht.-vel kötött megállapodás értelmében a jelenlegi csipkártyás diákkártya elektronikus pénztárcaként kezelését lehetővé tevő terminál kezelését, elfogadását is megoldottuk a rendszerben.

4. BUSYS+ szoftver
A TIKETT hardver kezelésére egy speciális alkalmazást fejlesztettünk, ki amely kihasználva és igazodva a hardver lehetőségeihez képessé teszi a jegykiadó pénztárgépet a legszélesebb körben való munkára.

A fejlesztés során a maximális paraméterezhetőséget, változtathatóságot szem előtt tartva olyan program együttest készítettünk, amely ugyanazon a hardveren a paraméterek megváltoztatásával mind működésben, mind megjelenésben a felhasználó igényeinek megfelelő kialakítást kaphat.

4.1 BUSYS+ hardver kapcsolata

A BUSYS+ program a TIKETT hardver változását, a hardver kezelő rutinok paraméteres megadásában érzékeli. Így lehetőség van egy megvásárolt konfiguráció fájdalommentes bővítésére, változtatására, mert a benne lévő elemek kezelését elhelyezkedését meghatározó paraméterek megadható a program számára.

4.2 BUSYS+ menü, üzenet, nyomtatási kép megjelenítése

Minden menü szabadon szerkeszthető a BUSYS+ rendszerben. Ezzel nem csak a menü megnevezéseket, hanem a sorrendet, az indított funkciókat is meg lehet határozni. Be lehet építeni programváltoztatás nélkül olyan modulokat, melyek szükségesek, vagy a nem végrehajtható eljárásokat le lehet tiltani. A képernyőn megjelenő összes üzenet is szabadon megadható. A nyomtatásokban szereplő összes sor szintén megadható nyomtató vezérlő karakterekkel együtt amely egyedi kialakítású nyomtatási képeket tesz lehetővé. Befolyásolni lehet a megadott sorokkal, hogy mely információk jelenjenek meg, hány sorban, milyen karakter magassággal, nagysággal. Természetesen így lehetőség van akár idegen nyelvű rendszer készítésére is ugyanazon programmal.

4.3 BUSYS+ személyi azonosítása

A BUSYS+ jegykiadó pénztárgép program az APEH által előírt kötelező elszámolásokon kívül, sokkal részletesebb elszámolásokhoz, használathoz személyi azonosítást használ. A programban lehetőség van egyszerű belépő kódos, belépő kód és generált jelszó vagy pedig személyi kártya használatára. Minden lehetőséget csak megfelelő paraméterek átállításával el lehet érni. A személyi kártya esetében Smart Card memória kártyákat használunk, amely a személyi azonosításon túl megoldja az adatkommunikáció feladatát is. A személyi információkhoz kapcsoltan megadható további jelölő adat is amennyiben a paraméterekben engedélyeztük, így pl. a menetlevélszám beütött számát is tárolja a rendszer, amit a PC-felé automatikusan naplózhatóvá tesz.

A személyi azonosítást a vonali információ bekérése követi. Amennyiben a rendszer beállított paraméterei engedélyezik, a belépést és a kilépést a program egy nyitójegy, illetve záró jegy kiadásával jelzi, melyek a be- és kilépéskori megadott (paraméterben meghatározható) információkat tartalmazzák. (személyi kód, dátum, gép bruttó, nyitó- zár- jegy , számlasorszám, hitelezett, készpénzes forgalom).

4.4 BUSYS+ Térinformatikai kezelése (vonalak rendszere)

A BUSYS+ program a távolsági adatokat több szinten kezeli. A vonalakba rendezett térinformációt kétfajta vektoros és egy fajta mátrixos elrendezésben képes fogadni, amivel kialakítható az egyszerű maximum betérőket tartalmazó vonali vonalvezetési rendszer valamint a tetszőleges bonyolultságú utazási gráf. A térinformatikai adatokat 100 m pontosan lehet megadni, a használható vonalak száma akár több száz is lehet. Beépítettünk egy speciális vonalfajtát, amely a mátrixos térinformáció helyett a kiadható jegy értékét tartalmazza, így akár összegszerűen is meg lehet adni a megállók közötti távolságot (pl. Nemzetközi vonalak). A vonalak kiválasztásánál megadható, hogy mely jegyfajták engedélyezettek, vagy tiltottak a kiválasztott vonalon. Így a nem használható jegyeket a felhasználó ki sem tudja adni, vagy egyébként ki nem adható üzletpolitikai jegyeket bizonyos vonalakon kiadhat.

A vonali rendszerben tetszőlegesen megadható, hogy mely vonali állomány mikor kell leváltani, cserélni, így a vonali változásokat a rendszer automatikusan kezeli.

A viszonylati jegykiadást a megállók két számjegyű kódjaival lehet kérni. Természetesen a vonalszám kezelése mellett járatszám kezelését is lehet kérni a programtól, amely ilyenkor ellenőrzi, hogy a megadott járatszám páratlan értéke a vonalon előre, a páros pedig visszafele haladást jelentsen. A program azonnal a megadott viszonylatra megállapítja az távolságot.

4.5 BUSYS+ Díjszabási információk kezelése

A BUSYS+ program tetszőleges mennyiségű díjtáblát kezel, amelyek oszlopos szerkezetűek lehetnek. Övezetes megadás esetén használható bármely díjtábla, a jegyfajta mellé rendelt adat határozza meg a kívánt díjtáblát, meghatározva azt is hogy a díjtábla melyik oszlopából kell kivenni a távolsághoz rendelt értéket. Minden díjtáblát megfelelő egymástól akár teljesen eltérő időpontban a gép le tud cserélni, akár naponta képes ugyanazt, vagy különböző díjtáblákat váltani.

4.6 BUSYS+ Jegyfajták kezelése

A Busys+ rendszerben a rontó jegyet kivéve minden jegyfajta megadható, minden paraméterével. Maximálisan egy időben 255 jegyfajta kezelhető, amelyeket 6-os menücsoportokba (maximum 99 menübe) lehet osztani.

A jegyek esetében megadhatók az alábbi paraméterek:

- Jegy megnevezése a képernyőn és a jegyen, mely jegymenübe kerüljön, egy jegy akárhány jegymenüben szerepelhet, és mely billentyűre, vagy gombra lehessen kiadni.

- Díjszabási adatok, övezetes km díjtáblázat amely a jegyhez tartozik, a díjtáblázat oszlopa, vagy a kedvezmény mértéke, amellyel az oszlopban szereplő értéket csökkenteni kell. Megadható közvetlen értéket tartalmazó, amely egy értékhez rendelt további értékeket tartalmazhat (pl. nemzetközi díjtábla a többféle valuta szerinti érték). Használható adatbekért érték is, ahol megadható, hogy milyen határok közötti értéket lehet beírni a jegyfajta kiválasztása esetén.

- Jegykiadási jelzők:

o számlaként kiadható-e a jegy

o csak számlaként adható ki a jegy

o hitelezett típusú és a hitelezett jegynek mennyi a készpénzzel kiegyenlítendő része

o csoportosan is kiadható jegy

o elővételben kiadható a jegy

o csak elővételbe adható ki a jegy

o a jegyhez megadott kiegészítő adatokat kötelező kitölteni (pl. bérlet sorozat, kapcsolódó jegyszám)

o a jegyfajta NEM alapértelmezett jegy, vagyis ha a vonalban nincs engedélyezve akkor nem jelenik meg. (külön kell engedélyezni a használni kívánt vonalakban)

- milyen kiegészítő adatokat kell megadni a jegy kiadása előtt (pl. bérlet információ, helyjegy információ megjegyzés stb.)

- a kinyomtatott jegyen milyen SZJ, valutanem, számlán egység jelenik meg

- jegy áfa tartalma

- jegyen megjelenjék-e a vonal, járat, felszálló, leszálló hely kóddal vagy névvel, év, hónap vonalkód, áfa-tartalom

- elszámoláskor, listázásakor gyűjtendő-e, listázandó-e külön a jegy )pl. bérlet, hitelezett, stornó stb.)

A jegyfajták rendszere szintén dátumhoz köthetően cserélhető és változtatható.

4.7 Busys+ Jegykiadó modul

A Busys+ programban elhelyezett jegykiadó modult, úgy alakítottuk ki, hogy kétféle felhasználói felülettel is rendelkezésre áll a jegyek kibocsátásához.

Az egyik felület egy kombinált jegykiadó felület, ahol egy képernyőn látható az indulási és érkezési információk megadására szolgáló panelek és kiválasztható jegyfajták aktuális menüje. Ez a felület jól szolgál a kiemelt gomb nélküli hardver használatánál, amikor betűmezők szolgálnak a jegyfajták kiválasztásához.

A másik felület egy kifejezetten a jól olvashatóság szempontját előtérbe helyező képernyőrendszer. Külön képernyőn két sorban tartalmazza az induló és érkező állomásokat, a lehető legnagyobb még megjeleníthető betűmérettel. Az itt kiválasztott viszonylatot követően egy egyszerű nagybetűs hat elemet számláló menüben jelenik meg a kiválasztható jegyek aktuális menüje.

Amennyiben a jegykiadás paraméterei között engedélyezett a járatszámok használata, a viszonylat megadásnál a páratlan járatszámok esetében csak előre, (leszálló kód nagyobb mint a felszálló kód) páros járatszámok esetében csak visszafele, (leszálló kód kisebb mint a felszálló kód) engedélyezett a viszonylat megadása.

Mindkét esetben az inicializációs állományban engedélyezett gyorsbillentyűk használhatóak a viszonylat kiválasztás vagy a jegyfajta kiválasztás szintjén is. A gyorsbillentyűkhöz rendelhető funkciók az alábbiak:

- jegyrontás két percen belül

- számla formátumú bizonylat kiadása

- ellenőri jegy kiadása

- csoportos utazásra szolgáló bizonylat kiadása

- rész összesen képzése (utolsó eladott jegyek összege)

- elővételi formátumú jegy kiadása

- aktuális idő megjelenítése

- jegyfajta szintről a viszonylat megadási szintre történő visszalépés

- kilépés a jegykiadás modulból

- jegykiadás végző felhasználó kassza gyors lekérdezése (hitelezett, kp forgalom kijelzése a képernyőre)

- vonalkód olvasása

- elektronikus chipkártya (bérlet) olvasása, ellenőrzése

- elektronikus chipkártya (bérlet) információinak megírása az aktuális jegyfajtával

4.8 BUSYS+ adatkezelés

4.8.1 Törzsadatok

1. Működési törzsadatok

Azon adatok sorakoznak itt amelyek a Busys+ program működéséhez elengedhetetlenül fontosak. Ezek az inicializációs (hardver, nyomtató, program működés módját beállító), üzenet, nyomtatási kép szövegeit tartalmazó, menüket, jegyfajtákat megadó állományok. Ezek az adatok a Tikett WorkAbout mx számítógépének flash lemezén helyezkednek el a program mellett, ahol elektromos táplálás és mindennemű háttér elem lemerülése után is biztonságosan tárolódnak.

2. Díjszabási, térinformatikai adatok

A díjszabási, vonali adatokat mivel sűrűbben cserélhetőek és rendszeresen használhatóak, egy gyors RAM tár tartalmazza, amely a Tikett Psion WorkAbout mx számítógépének háttérelemétől független tartalék háttérelemmel is rendelkezik, így több évig képes információtárolásra.

3. Személyi egyeztető kód adatok

A személyi egyeztető kódokat, engedélyezett szerviz, ellenőri kódokat a díjtáblák és vonalak mellett tárolja a rendszer.

4.8.2 APEH adatok

1. APEH tár

Az APEH által kötelezően tárolandó napi értékesítési adatokat (napi zárás sorszáma, dátuma, napi forgalom, gépbruttó, RAM törlés sorszáma, utolsó RAM törlés dátuma, kiadott nyugták száma, kiadott számlák száma, napi tétel stornó darabszáma, értéke, nyomtatás megszakítások száma) a jegykiadás közben a Tikett Psion WorkAbout mx háttérelemmel védett RAM tárolóján tároljuk, kiegészítve az abszolút nyugta és szálaszámmal a szigorú számadású nyomtatványok naplózásának segítéséhez.

Az APEH tárban tárolandó kötelező adatokat (napi zárás, sorszáma, dátuma, napi bruttó grand totál (gép bruttó), RAM törlési adatok) valamint kiegészítésként a gépen kiadott nyugta és számlaszámot egy EEPROM tartalmazza, az APEH előírásoknak megfelelően inverz formában (ha manipulálják az EEPROM-ot növekszik a benne lévő forgalom). Ezen tár alapján listázható az éves forgalom és az APEH forgalmi napló.

2. Elektronikus másodpéldány, napló

A TIKETT hardver egy példányos hőpapírra nyomtató bizonylatnyomtatót tartalmaz. Ezért elektronikus napló modullal egészítettük ki a Busys+ programot, amely minden kiadott jegyértékesítési információit (napi sorszám, kiadási időpont, fajta, számlaként vagy nyugtaként kiadási mód, nyugta bruttó értéke) tárolja. Ezt az elektronikus naplót az APEH zárás előtt automatikusan kinyomtatja a napi zárást végző modul, így előállítja a kiadott bizonylatok másodpéldányát. (APEH által elfogadott és előírt eljárás egy példányos nyomtatás esetében)

4.8.3 Elszámolási adatok

A BUSYS+ program az APEH által kötelezően előírt forgalmi adatokon túl elszámolási adatokat tárol a pontos kimutatások készítéséhez. A Busys+ program tárolja kezelőszemélyenkénti napi értékesítési adatokat (kezdő jegysorszám, végző jegysorszám, kiadott jegyek darabszáma, értéke, kiadott nem készpénzes (hitelezett) jegyek darabszáma, értéke, összesen hány főre szólt jegy). Természetesen a rontott jegyeket levonja az elszámolási adatbázisban. Ezeket az adatokat a külön háttérelemmel védett RAM tárolóra rögzíti a program.

4.8.4 Statisztikai adatok

A Busys+ program minden jegykiadáskor kiadott jegyről elektronikus másolatot őriz. Ez az elektronikus jegy a kinyomtatott jegy minden (sorszám, időpont, viszonylat, utazott fő, fajta, ár, jegyhez kapcsolt kiegészítő információk) adatát tartalmazza. A kezelő személy által kiadott jegyek adatain túl a nyitó záró jegyek (fel- lelépési adatok (sorszám, vonal, járat, bruttó, menetlevélszám, stb.)) is tárolódnak. Ezen adatokat a külön háttérelemmel védett RAM tárolóra rögzíti a program.

4.8.5 Egyéb adatok

Ezek az adatok működés közben képződnek és segédállományként kapnak szerepet. Minden ilyen adat a Tikett Psion WorkAbout mx számítógépének belső 2 Mbyte méretű RAM tárolóján tárolja a statisztikai, díjszabási, vonali, személyi kód adatokon külön.

1. Ideiglenes gyűjtések

A Busys+ program zárásaikor képződő gyűjtő állományokat a program ideiglenesen létrehozza, majd törli. Ezen állományok gyors adatkezelést követelnek, ezért kerültek a belső RAM tárolóra.

2. Szerviz napló

A Busys+ program , a menet közbeni esetleges rendellenes működésről vagy az illetéktelen beavatkozásokkal összefüggő eseményekről feljegyzéseket vezet, amely alapján a visszaélések, hibák kiszűrhetők, nyomon követhetők. A szerviznapló tartalmazza a működés közbeni szervizfunkciók használatát is.

3. Jegynyomtatás közbeni hibák naplója

A Busys+ program a jegyek nyomtatása közben fellépő nyomtató hibákat külön tárolja és figyeli. Ez az állomány amennyiben engedélyezett a zárójegy használata, automatikusan kinyomtatódik és törlődik

4.8.6 Személyi kártya adatok és működés

Ha a Tikett-Busys+ jegykiadó pénztárgépen használatba helyeztük a személyi kártya funkciót, amelynek alapja egy nagy kapacitású (32-64 kByte) Smart Card memória kártya a Busys+ program nem csak a személyi azonosításhoz, hanem a statisztikai, elszámolási adatok biztonsági mentéséhez, és ezen adatok átviteléhez is használja.

A Busys+ program képes a jegykiadó modulba való belépéstől kezdve minden jegy elektronikus lenyomatát leképezni a személyi kártyára. Így ezek az adatok egy PC-hez kapcsolt leolvasó egységgel leolvashatóak, a PC-n létrehozható a statisztikai és elszámolási állomány amelyet a Busys+ program a saját tárolóin és létrehozott.

A személyi kártya a Busys+ program által előállított jegy értékesítési és statisztikai adatok átvitelén túl a díjszabási, térinformatikai adatok automatikus frissítését is ellátja, a Busys+ PC-s kommunikációs program segítségével együtt.

4.9 BUSYS+ zárások, kimutatások

4.9.1 APEH zárások

Az APEH által előírt Napi zárás, és APEH tár listázás, kötött formátumban, de paraméterekben megadott módon hajtódnak végre. Ezen két lista (napi forgalmi jelentés, APEH tár lista) a 371 számú APEH engedély kiadásakor kapott végleges formát. Ezen paraméterek változtatására amíg az APEH szabályozás nem változik meg nincsen szükség és lehetőség. Ezen listák mint minden kiadott nyugta és számla adóügyi bizonylatnak minősülnek.

4.9.2 Elszámolási kimutatás

 

4.10 BUSYS+ kommunikáció

A Busys+ programba két fajta kommunikációt építettünk be. Az egyik egy PC-ről, vagy egy kommunikációs kéziszámítógépről (pl. Psion WorkAbout mx) vezérelhető fajta, amelynek átviteli közege lehet kábel, infra, rádiós kapcsolat. A másik a személyi kártyás technológia, amely lehetővé teszi egy könnyed chipkártya használatát a gép cipelése nélkül.

4.10.1 Külső kommunikáció

A külső kommunikáció esetében a Busys+ programban csak be kell kapcsolni a paraméterekben megadott kommunikációs csatornát. Ezután a külső egység (PC, kézi gyűjtőgép) megadott adatállomány másolásai, adatfrissítései végrehajthatóak. Az ilyen esetekben lehetőség van a Tikett hardver belső órájának szinkronizálására is a külső egység által.

4.10.2 Személyi kártyás kommunikáció

A személyi kártyás kommunikáció két irányban működő adatátviteli lehetőséget jelent. A használat során képződő elektronikus jegy és elszámolási adatok másolatát a PC-re kerüléskor egy törlő rekord váltja fel. Így ha az a kártya, amelyen az adatok rögzítve lettek, visszakerül a Tikett Busys+ pénztárgépbe, a Busys+ program belépési azonosítás után kitörli a tartalék másolatot a pénztárgépben elhelyezett tárolóról.

A Busys+ program minden pénztárgépre való belépéskor egy könyvtár listát készít a pénztárgépen található díjszabási és vonali adatokról. Ez a lista a PC-vel történő kommunikációkor egyeztetésre kerül a PC-n megadott személyre, vagy gépre meghatározott adatokkal és a kártya automatikusan megkapja a PC-ről a pénztárgép számára szükségesnek ítélt frissítendő állományokat. Ezeket a legközelebbi pénztárgépbe helyezéskor automatikusan áttölti, ezzel aktualizálja az információkat még a jegykiadás megkezdése előtt.

Lehetőség van olyan állományok személyi kártyára juttatására és ezzel az automatikus frissítésre, amely minden gépre szükséges, így könnyen leváltható pl. a díjtábla, jegyfajták rendszere, új vonalak adatai.

A személyi kártya elvesztése esetében a rajta tárolt elszámolási és jegy statisztikai adatokat a tartalék másolatból a pénztárgépről tetszőleges alkalommal le lehet venni, mert amíg egy sikeres áttöltésről nem kap visszaigazolást a program addig nem törli azokat.

4.11 BUSYS+ szervizrutinok

A Busys+ programba beépítettünk egy olyan szerviz modult, amellyel lehetőség van az alábbi funkciók elvégzésére:

- Szerviz hibalista kiíratása

- Dátum és időpontállítás : csak a legutolsó APEH bejegyzés utáni dátumot fogad el a rendszer

- Nyomtató teszt

- Rendszer információ: háttérelem állapota, jegysorszám, számlaszám, gép bruttó, napi bruttó, utolsó felhasználó kódja

- Vevőkijelző teszt

- Gépen lévő állományok nyomtatott listája

- Elszámolási statisztikai állományok áttöltése személyi kártyára

- Személyi kártyán lévő adatokból frissítés

- Személyi kártyák elektronikus megszemélyesítése, törlése

Minden fenti funkció szervizkóddal védett.

Busys elszámoltatási rendszer
A Tikett-Busys+ jegykiadó pénztárgéphez tartozik egy Busys+ kommunikációs modul, amely személyi kártya használat estében az adatok szinkronizálását végzi a PC-vel. Amennyiben külső adatkapcsolatot kíván használni a felhasználó a PsiWin kommunikációs csomag szolgála az adatátvitel megvalósításához.

Az átkerült adatokat a cégünk által kifejlesztett Busys elszámoltatási és bevétel összesítő rendszer képes feldolgozni, vagy más formátumra (CELSZ, MABEL) átalakítani. A jelenlegi Busys elszámoltatási program a feltöltött adatok alapján előállítja PC-n a kiadott jegyek elektronikus másolatát, azokat elszámolási lapokra gyűjti. Elvégezhető a pénztárkönyvek rögzítése, valamint a teljes naplózás feladatköre. A pénztárgépen kiadott termékeket a rendszer automatikusan naplózza. A kézi értékesítéssel kiadott jegyek információit elszámolásai lapokra gyűjtve, naplózva manuális felvitellel lehet könnyedén bevinni a rendszerbe. A program szolgáltatja a bevételi, elszámolási, pénztári egyeztető, ellenőrző listákat, valamint képes tetszőleges rendszerbe feladást képezni. A lerögzített jegyek adataiból vonali, járati, statisztika kérhető le akár megállók közé, napszakokra, hét bizonyos napjaira.

Rendszerintegráció, rendszerkövetés
A Tikett-Busys+ jegykiadó pénztárgép illeszthető bármely jelenleg működő rendszer mellé, mivel a kommunikációs kimenetből tetszőleges formátumú állomány állítható elő. Természetesen legjobban a már működő Busys pénztárgépek esetében integrálható.

A rendszerintegráció első lépése az igények felmérése, próba gép üzembe állítása, amely során a paramétermezőt olyan formára kell szabni, amely a legjobban illeszkedi a felhasználó vállalkozás profiljához.

Ezután a kommunikációs modul megfelelő elszámolási illesztése, vagy a Busys elszámoltatás megvalósítása a következő lépés. Itt kialakításra kerülnek a feladások, a törzsadatok előállításának útjai, módozatai.

A felszerelt, beüzemelt rendszert folyamatosan helyi kialakítású szervizhálózattal követjük nyomon. Az üzem közbeni megváltozott igényeknek megfelelő átparaméterezéshez gyártói segítségnyújtással állunk rendelkezésre.

Látogatók száma :